Ameland mag zich met recht de waddendiamant noemen. Met zijn uitgestrekte heidevelden, schitterende zandstranden, pittoreske dorpjes en natuurlijk de wadden valt er genoeg te zien. Daarnaast valt er ook genoeg te beleven en zijn er de afgelopen jaren vele trendy winkeltjes, gallerieën en restaurants bijgekomen, zonder aan charme in te boeten.

De 4 dorpen

Ameland telt 4 dorpen: Nes, Ballum, Hollum en Buren. Nes is de hoofdstad van het eiland, waar u ook met de boot aan zult komen.

Nes, het grootste dorp, kenmerkt zich door een zeer gezellig centrum vol leuke winkeltjes en diverse eet- en uitgaansgelegenheden. Buiten het winkelgedeelte kunt u slenteren door straatjes met de typische vissers- en commandeurshuizen.

Ballum, op circa 800 meter afstand van de bungalow Karlik, is het bestuurlijk hart van het eiland. Het beschermde dorpsgezicht geeft een goed idee hoe het er in vroegere tijden uit heeft gezien. Aan de hoofdstraat vindt u diverse restaurants, waaronder Hotel Nobel, de geboorteplaats van de befaamde likeur Nobeltje.

Hollum is het meest westelijke dorp en heeft een niet te missen kenmerk: de vuurtoren, zeker een bezoekje waard voor een magistraal uitzicht over het eiland. Spectaculair zijn de demonstraties van de reddingboot welke een aantal maal per jaar gehouden worden. Aan het strand van Hollum staat het meest noordelijke strandpaviljoen. Met zijn westelijke ligging een ideale locatie voor een schitterende zonsondergang.

Buren ligt in het oosten, is het jongste dorp van Ameland en heeft een rijk juttersverleden zoals te bezien valt in het juttersmuseum. Buren is het ideale startpunt voor een excursie naar de eendenkooi of het natuurgebied Het Oerd; een uitgestrekt duin- en strandgebied vol bijzondere flora en fauna.

Natuur

Ameland heeft duidelijk meerdere gezichten. De zuidkant van het eiland kenmerkt zich door weilanden en uiteraard het beroemde waddengebied. De hele wadkant is voorzien van een fietspad en er zijn diverse plekken om de dijk te verlaten en te gaan wadlopen. Laarzen aan dus! De noorderlijke helft bestaat voornamelijk uit heide, de duinen en het strand. Tussen Ballum en Hollum is door het verschuiven van zandbanken een nieuw natuur-fenomeen ontstaan; een ‘groen’ strand met pioniersvegetatie. Het laat zich moeilijk omschrijven maar is schitterend om te zien. Vast staat dat Ameland er, ongeacht het jaargetijde, altijd bijzonder uitziet en een perfecte bestemming is voor wandelingen en fietstochten.

natuur

Eten, drinken en uitgaan

De afgelopen jaren heeft Ameland er ontzettend veel leuke eetgelegenheden en gezellige cafe’s bijgekregen. U zult weinig moeite hebben om een geschikt restaurant te vinden, wat uw smaak, budget of leeftijd ook is. Op de Links-pagina kunt u enkele suggesties vinden! Voor de nachtbrakers zijn er in Nes enkele kroegen en discotheken waar het tot de late uurtjes beregezellig zal zijn. En vergeet ook in de zomer het jaarlijkse Roggefeest niet!

Sportief

Ook voor een actieve vakantie valt er meer dan genoeg te beleven. Ameland is een echt paardrij-eiland, met meerdere maneges en een uitgebreid netwerk van rijpaden. Ook lopen er talloze, goed onderhouden fietspaden over het hele eiland en is er in ieder dorp wel een fiets te huren. Vergeet natuurlijk de strandwandelingen niet! Maar daar houdt het niet op: (kite)surfen, (strand)zeilen, zwemmen, raften, golfen (9-holes golfbaan), boottochten, (diepzee)vissen en zelfs parachute springen!

Cultuur

Een minder bekende kant van Ameland, en daarom zeker de moeite van het ontdekken waard, is de culturele kant! Over het hele eiland vindt u diverse galerieën met werk van oa eilandbewoners. Ook worden er diverse cursussen en workshops gegeven. Elke maand november is het Kunstmaand en worden er op het hele eiland bijzondere exposities en workshops gehouden. Dit evenement wint snel aan populariteit en blijkt ieder jaar weer een cultureel hoogtepunt!